Пам'ять про жертв Голокосту

2018-01-26

/Files/images/20180126_133623_resized_1.jpg

Сьогодні в актовій залі вчителі історії Хлевнюк Т.І. та Мартинов А.Д. провели для учнів 9-10-х класів виховний захід до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту.

Після вступного слова діти переглянули документальний фільм, створений співробітниками меморіального музею Голокосту США (United States Holocaust memorial museum) "Шлях до Голокосту".

Міжнаро́дний де́нь па́м'яті жертв Голокос́ту (офіційними мовами ООН: англ. International Day of Commemoration in memory of the victims of the Holocaust; фр. Journée internationale dédiée à la mémoire des victimes de l’Holocauste; ісп. Día Internacional de Conmemoración anual en memoria de las víctimas del Holocausto; рос. Международный день памяти жертв Холокоста) — пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року (Резолюція № 60/7). Відзначається щорічно — 27 січня. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 млн дорослих, стали 1,5 млн дітей.

"Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість", - йдеться в резолюції ГА ООН. Ініціаторами ухвалення документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія і США, а їх співавторами - ще понад 90 держав.

Оголосивши 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту, Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени розробити просвітницькі програми, щоби наступні покоління зберегли пам'ять про цю трагедію з метою запобігання в майбутньому актам геноциду і охороняти, як пам'ятки історії, місця, де відбувалися масові вбивства євреїв.

Уперше Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначили в усьому світі у 2006 р. Проте деякі країни відзначали цей день і раніше.

Відповідно до постанови Верховної Ради України від 5 липня 2011 р. № 3560-VI "Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру" на державному рівні Україна вперше відзначила Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту у 2012 році.

З 2004 року в Україні на державному рівні також щорічно відзначається Міжнародний день голокосту ромів (2 серпня).

Кiлькiсть переглядiв: 258