До Дня Державного Прапора

2020-08-23

/Files/images/1406032.jpg

23 серпня в Україні відзначають День Державного Прапора. Історія України розповідає, що національний символ не завжди був синьо-жовтим, він кілька разів змінював своє забарвлення в залежності від періоду в часі та регіону держави. Всім знайомий на сьогодні український стяг вперше публічно вивісили 25 червня 1848 року на Ратуші у Львові, який був у складі Королівства Галичини та Володимирії.

Відео 1

Існує міф, що прапор має бути не синьо-жовтим, а жовто-блакитним, тобто що український прапор перевернули і тому всі лиха і нещастя спіткають державу. Фотографії, плакати, листівки часів УНР свідчать, що використовувалися обидва варіанти. Втім, документально підтверджено, що 1918 року гетьман Скоропадський затвердив верхню синю смугу й жовту нижню на офіційному рівні.

Відео 2

Попри минулі дискусії, питання, яким має бути прапор, актуальне і на сьогодні. Ще під час Революції Гідності деякі організації використовували жовто-блакитний стяг, який нібито символізує сонце і воду, і запевняли – якщо перевернути, то вода може погасити світило. Втім прихильники державного прапора стверджують, що синій колір – це небо, а жовтий – колосся пшениці.

Існує також міф, що сучасний український прапор складає невідповідність геральдичній традиції і створений не по Фен-шуй. Ця історія пов'язана з відвідин китайськоі художниці Мао Мао і президента Кравчуком виставки у "Будинку вчених". Відомо, що гостя нібито вмовляла главу держави змінити порядок кольорів на прапорі, мотивуючи тим, що згідно з китайською "Книгою змін", гексаграма "Пі" (синьо-жовтий) віщує лихо й занепад молодій державі, а гекскаграма "Тай" (жовто-блакитний) уособлює розквіт.

У відповідь на заклики перевернути прапор, науковці та історики опублікували відкритого листа із осудом подібних дій, вказавши на їхню безпідставність і назвавши "провокаціями". Так український геральдист і художник у 2014 році висловився стосовно цього питання:

"Перевертачі прапора" – це ціла секта, яка набирає обертів. Вони стверджують, що наш прапор нібито встановлений неправильно й саме через це у нас зараз і життя йде не так. Вигадують, начебто перевертав прапор гетьман Скоропадський. Не перевертав, жодного документа про це немає. Було чітко прописано, що прапор, який затвердив гетьман у 1918 році, має верхню синю смугу й жовту нижню.

Історія українського прапора розпочалася кілька століть тому, але офіційно затвердили синьо-жовтий стяг як державний символ України лише 28 січня 1992 року.

Українське синьо-жовте сполучення ˗ одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів. Сучасний український прапор походить від герба Галицько-Волинського князівства - золотого лева в синьому тлі, який з'явився в другій половині XIII століття.

Навколо кольору прапора та порядку кольорів точилося чимало дискусій. Одні вважали аутентичними малинові знамена козацької держави, інші, визнаючи синьо-жовтий стяг, переконували, що його кольори перевернуті. Утім, саме синьо-жовтий прапор – це символ боротьби за незалежність України у ХХ столітті. Синьо-жовтим був стяг генерального штабу головного отамана Симона Петлюри, загони Махна так само використовували блакитно-жовті прапори. На малюнках Юліана Буцманюка та Леоніда Перфецького, які були учасниками визвольних змагань, також зустрічаються саме синьо-жовті прапори.

Протягом останніх 20 років історики проводили дослідження становлення національних символів та спростовували різні міфи. Зокрема, іноді кажуть, що Скоропадський перевернув прапор, прийнятий Михайлом Грушевським. Однак документи тих часів засвідчили, що, з одного боку, прапор був вже синьо-жовтим ще з 1848 року, яким його затвердили на Засіданні Головної Руської Ради у Львові, а з іншого, у публікаціях того часу не акцентували особливу увагу на тому, який колір називати першим: синій чи жовтий. Тому в датованих одним роком джерелах можна зустріти як синьо-жовтий, так і жовто-синій.

Варто звернути увагу і на те, що й досі часто можна зустріти вживання "жовто-синій", хоча офіційний державний прапор України – синьо-жовтий.

Історики наводять ще велику кількість аргументів на захист того, що український прапор завжди був таким, яким він є сьогодні. І у будь-якому разі перекладати відповідальність за ситуацію в країні на магічні символи прапору – нерозумно.

Наразі існує багато тлумачень кольору нашого прапору. Поширеним є трактування синього як символу мирного неба, а жовтого – символу пшениці, а тому мирної праці і достатку. Інше тлумачення пояснює жовте як символ Творця, Бога-Отця і взагалі – Вищу Духовність. Синє ж – це все земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння з надією, що вони не будуть нею зловживати.

Нині, як і раніше, всі важливі події в житті України, відбуваються під синьо-жовтим стягом.

Кiлькiсть переглядiв: 280