Бабин Яр: 80 років трагедії

2021-09-29

/Files/images/бяр1.jpg

9 вересня – 80-ті роковини від початку масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру (29-30 вересня 1941 року). … Бабин Яр – це некрополь для більш ніж 100 тисяч цивільних громадян – як дорослих, так і дітей та людей старшого віку, військовополонених.

Назва цієї місцини на тодішніх околицях Києва стала узагальненою, увійшла без перекладу у всі мови світу як символ кривавого злочину нацистського режиму, який перекреслив усі тогочасні моральні ідеали європейської цивілізації і всі досягнення європейського гуманізму.

Сьогодні виповнюється 80 років з моменту початку масових розстрілів єврейського населення у Бабиному Яру. У перший та другий день Йом Кіпуру у 1941 році тут розстріляно 34 тисячі мирних жителів міста Києва, винних лише у тому, що вони були євреями. За всі роки війни тут убито понад 100 тисяч людей – євреїв, українців, ромів, людей інших національностей, – а також військовополонених, пацієнтів психіатричної лікарні та інших жертв нацистської машини знищення. Це місце поєднує нас у нашій скорботі, а ще – в усвідомленні необхідності пошуку та підтримки взаєморозуміння між нашими народами.

В актовій залі школи сьогодні відбувся захід, організований вчителями кафедри історії разом з учнями 8-10 класів. З вступним словом виступила вчитель історії Хлевнюк Тамара Іванівна, потім група дослідників озвучили доповіді про основні факти трагічних подій Бабиного Яру, а на завершення учасники заходу переглянули документальний фільм "Бабин Яр: у пошуках памяті".

/Files/images/бяр2.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 109